ICGEB-TRAIN

Delavnica o uporabi podatkovnih znanosti in slik
za virtualno testiranje in odkrivanje zdravil

Od 13. do 17. maja 2019, Bled, Slovenija

O dogodku

O dogodku

Visokozmogljivostni fenotipski presejalni testi, ki temeljijo na visokokakovostnem odslikavanju, se vse pogosteje uporabljajo kot orodje za odkrivanje zdravil. Presejalno iskanje spojin se uporablja za iskanje zadetkov, na podlagi katerih lahko ustvarjamo želene fenotipe in pomembne poskuse na celicah. Genomski presejalni testi so namenjeni pojasnjevanju osnovnih molekularnih postopkov in identifikaciji ustreznih ciljnih zdravil. Ker presejalni testi z velikimi količinami podatkov ustvarijo prav toliko podatkov, lahko igrajo pomembno vlogo pri zbiranju pristopi podatkovnih znanosti, kot so statistika, strojno učenje in nevronske mreže. Kot lahko virtualno testiranje uporabljamo v bolj klasičnih kemoinformatskih okoliščinah, kot denimo pri napovednih modelih za QSAR (odnos količinske strukturne dejavnosti) iz podatkov, pridobljenih s pomočjo presejalnega iskanja spojin, tako lahko podobne pristope vpeljemo na področje visokosmogljivostnih fenotipskih presejalnih testov.

Z dogodkom želimo združiti strokovnjake različnih področij, ki se ukvarjajo z mnogoterimi vprašanji o pregledu velikih količin podatkov, analizi slik, kemoinformatiki in strojnem učenju, na katerem se bodo lahko podiplomski študenti ter raziskovalci iz akademskih in gospodarskih krogov soočili s temi najsodobnejšimi in izjemno pomembnimi temami.

Gre za prvi tovrstni dogodek, ki bo organiziran na območju Slovenije in deleže Furlanije - Julijske krajine ter bo osvetlil te aktualne teme. To območje nudi namreč obsežen bazen potencialnega občinstva, tako glede študentov podiplomskih programov kot raziskovalcev iz akademskih krogov in gospodarstva. Dogodek bo vplival na akademski sektor in gospodarstvo v regiji, kjer deluje veliko malih in velikih podjetji z biotehničnega področja. Projekt TRAIN (Big Data in modeli bolezni: čezmejna platforma validiranih kompletov za biotehnološko industrijo), ki poteka v okviru programa INTERREG V-A Slovenija-Italija 2014-2020, združuje akademske in gospodarske akterje iz regije ter izpostavlja vprašanja, povezana s to temo.

Kje

Bled, Slovenija

Kdaj

Od 13. do 17. maja, 2019

Program

Registration desk open

Serena Zacchigna and Sašo Džeroski
Workshop opening

Coffee break

Lunch break

Coffee break

Registration desk open

Coffee break

Lunch break

Participant oral presentation session

Coffee break with a poster session

Registration desk open

Coffee break

Lunch break

Participant oral presentation session

Coffee break with a poster session

Lokacija dogodka

Rikli Balance Hotel
Bled, Slovenija

Delavnica v okviru podjetja ICGEB-TRAIN bo potekala v Rikli Balance Hotelu ****. Hotel se nahaja v čudovitem parku starih dreves v samem središču Bleda. Iz svojih 150 sob in apartmajev nudi veličastne poglede na blejsko jezero, grad in Julijske Alpe. V hotelu je sodobni kongresni center z vso opremo, kar omogoča uspešno organizacijo konferenc in poslovnih srečanj. Hotel se ponaša tudi z enim najboljših slovenskih centrov dobrega počutja in z bazeni, ki ponujajo čudovit pogled na okolico. Za vas smo v hotelu rezervirali določeno število sob po znižani ceni, poskrbeli pa smo tudi za nastanitev v bližnjih hotelih Savica in Jadran.

Namestitev

Udeležencem priporočamo namestitve v spodaj navedenih hotelih. Hoteli imajo zakupljene sobe za udeležence delavnice. Vljudno vas prosimo, da za spletno rezervacijo uporabite spodnje povezave. Skupinske rezervacije lahko opravite do 10. aprila 2019. Rezervacije so na voljo do zapolnitve sob. Med postopkom registracije lahko vnesete šifro dogodka 23042.

Rikli Balance Hotel

 • Lokacija delavnice
 • Ena oseba v dvoposteljni sobi 136 €
 • Ena oseba v dvoposteljni sobi s pogledom na jezero 156 €
 • Dvoposteljna soba 154 € (77 €/osebo)
 • Dvoposteljna soba s pogledom na jezero 174 €
  (87 €/osebo)
 • V ceno so vključeni samopostrežni zajtrk, brezžični internet, notranji bazen v centru dobrega počutja Živa, parkirno mesto in DDV. Turistična taksa ni vključena v ceno.
Med postopkom registracije lahko vnesete šifro dogodka 23042.

Hotel Savica

 • Nasproti lokacije dogodka
 • Ena oseba v dvoposteljni sobi 92 €
 • Dvoposteljna soba 116 € (58 €/osebo)
 • V ceno so vključeni samopostrežni zajtrk, parkirno mesto in DDV. Turistična taksa ni vključena v ceno.
Med postopkom registracije lahko vnesete šifro dogodka 23042.

Hotel Jadran

 • Hotel se nahaja 300 metrov od lokacije dogodka
 • Enoposteljna soba 66 €
 • Dvoposteljna standard soba 82 €
  (41 €/osebo)
 • Dvoposteljna soba s pogledom na jezero 106 €
  (53 €/osebo)
 • V ceno so vključeni samopostrežni zajtrk, parkirno mesto in DDV. Turistična taksa ni vključena v ceno.
Med postopkom registracije lahko vnesete šifro dogodka 23042.

Kako priti na Bled

Z letalom: Bled je od Letališča Jožeta Pučnika oddaljen 35 km (oziroma približno 30 minut vožnje). Vnaprej lahko naročite shuttle ali taksi oz. najamete taksi neposredno na letališču (svetujemo vam, da se še prej pozanimate o ceni prevoza, saj so lahko cene precej višje od običajnih). Shuttle: Na tej povezavi lahko naročite svoj shuttle prevoz (ponudnika ZUP prevozi). Na voljo imate več možnosti:

 • linijski skupinski prevoz. Cena: 13 €/osebo. Urnik odhodov preverite na tej povezavi.
 • Economy flex: brez točne ure odhoda. Ura odhoda skupinskega prevoza je odvisna od ure odhodov/prihodov letal. Cena: 36 €/avtomobil (1 potnik), 37 €/avtomobil (2 potnika), 38 €/avtomobil (3 potniki).
 • Business shuttle: vaš zasebni transfer. Cena: 39 €/avtomobil (1-3 potniki), 49 €/avtomobil (4-6 potnikov).

Ostala mednarodna letališča v bližini: Trst (170 km), Benetke (290 km), Zagreb (200 km), Celovec (80 km), Salzburg (230 km), Dunaj (380 km) in Budimpešta (500 km).

Avtobus: V Slovenijo lahko iz sosednjih držav pridete tudi z avtobusom. Dobro organizirane mednarodne avtobusne povezave po relativno ugodnih cenah nudi FlixBus. Bled je prisoten na rednih avtobusnih linijah s postajališči v neposredni bližini in v vseh večjih mestih po Sloveniji. Redne povezave so na voljo iz Ljubljane, mimo Kranja in Radovljice. Avtobusi prihajajo na Bled tudi iz Bohinja in Jesenic.

Avtomobil: Državo lahko najbolje doživite z avtomobilom. V Slovenijo lahko pridete prek mejnih prehodov z Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško ali pa avtomobil preprosto najamete pri lokalni agenciji. Slovenske avtoceste so dobro vzdrževane in označene. Poleg cest se nahajajo počivališča, gostilne s prenočišči in hoteli.

Vlak: Lesce Bled je ena od železniških postaj na liniji Oste (München – Salzburg – Beljak – Ljubljana – Beograd – Istanbul – Atene). Od postaje do centra Bleda (4 km) vozijo avtobusi (blejska avtobusna postaja se nahaja nasproti železniške) in taksiji, lahko pa se tudi sprehodite po asfaltirani progi, namenjeni kolesarjem in pešcem. Postaja Bled Jezero se nahaja na trasi Beljak – Jesenice – Nova Gorica – Koper ali Gorica (Italija). Od centra mesta je oddaljena zgolj 1,5 km: razdaljo lahko enostavno prehodite ali pa najamete taksi.

Vstop v Slovenijo

Mejne kontrole za vstop v Slovenijo ni več, saj je država članica schengenskega območja in zanjo veljajo evropski standardi. Za obiske do 30 dni lahko državljani držav članic Evropske unije in Švice v Slovenijo vstopijo z veljavnim osebnim dokumentom. Če za vstop v Slovenijo potrebujete vizum, ga lahko pridobite na predstavništvih Republike Slovenije v vaši državi. Vljudno vas vabimo, da se za novice o postopkih in pogojih pridobitve vizuma za obisk Republike Slovenije obrnete na Ministrstvo za zunanje zadeve.

Povabilo (Poroštvo):Preverite, ali za vstop v Slovenijo potrebujete vizum. Povabila za namene pridobivanja vizuma lahko naslovimo samo tistim osebam, ki so zaključile postopek prijave. Če potrebujete poroštvo, vas vabimo, da izpolnite obrazec in ga pošljete na naslov high.content@ijs.si.

Štipendije ICGEB

Razpis za štipendije ICGEB je že odprt, vlogo pa najdete na tej povezavi. Prijavijo se lahko mladi raziskovalci, državljani držav članic ICGEB http://www.icgeb.org/member-states.html ki trenutno bivajo zunaj Slovenije. Prosimo vas, da vlogo oddate do 25. februarja 2019. Štipendija ICGEB prejemnikom krije stroške prijave, nastanitve in prehrane med delavnico. Štipendija ne krije stroškov potovanja na Bled.

Prijava

Prijave za dogodek so odprte. Prijavite se tukaj.
Za rezervacijo nastanitve vas prosimo, da si ogledate razedelek Namestitev.

Stopite v stik

ORGANIZACIJE

Odgovorni za program

Sašo Džeroski

Institut Jožef Stefan,
Ljubljana, Slovenija

saso.dzeroski@ijs.si

Serena Zacchigna

Mednarodni center za genski inženiring in biotehnologijo ICGEB, Trst, Italija

zacchigna@icgeb.org

Lokalna organizacija

Panče Panov

Mednarodna podiplomska šola Jožef Stefan,
Ljubljana, Slovenija

pance.panov@ijs.si

Tina Anžič

Institut Jožef Stefan,
Ljubljana, Slovenija

tina.anzic@ijs.si

Dragi Kocev

Institut Jožef Stefan,
Ljubljana, Slovenija

dragi.kocev@ijs.si

Sergeja Vogrinčič

Mednarodna podiplomska šola Jožef Stefan,
Ljubljana, Slovenija

sergeja.vogrincic@mps.si

Web podpora

Ana Kostovska

Mednarodna podiplomska šola Jožef Stefan,
Ljubljana, Slovenija

ana.kostovska@ijs.si

Ilin Tolovski

Mednarodna podiplomska šola Jožef Stefan,
Ljubljana, Slovenija

ilin.tolovski@ijs.si

Ustanove organizatorke

TRAIN Logo
ICGEB Logo
MPS Logo
IJS Logo
ELIXIR Logo

*Jožef Stefan Institute is a member of ELIXIR Slovenija.